top of page

Beseffen; besef dat je de eerste stap al genomen hebt

Updated: Oct 25, 2023


Moeder met dochter op haar rug  bekijkt bezorgd
De dagelijkse zorgen zijn de grootste bron van stress.

Oh, je beseft heel goed wat stress is. De dagelijkse zorgen over hoe de eindjes aan elkaar moeten knopen. Hoe de rest van de maand aan het eind van je geld te overbruggen. Wat nu weer op tafel te zetten en soms ook wat je kind mee te kunnen geven naar school.


Herinneringen, aanmaningen, deurwaarders en in het vooruitzicht een verhuisservice naar nergens. Het zijn zorgen die ongezonde stress opleveren. Stress die je wakker houden en nachtmerries geven. Stress die de harmonie in de relatie en het gezin verstoren. Uitdagingen die je hoofd laten overlopen met zorgen. Zorgen thuis verhinderen dat jij je goed kan concentreren op het werk. Wat dan weer ‘gezeur’ op het werk oplevert. Wat dan weer stress thuis oplevert met zorgen om het inkomen omdat het werk de rekeningen moet betalen.


Een moment van "*#^#%@(!?!". Zoiets…


Stress is het ingrediënt voor een slecht humeur, spanningen zonder sensatie en maar vol chagrijn. En het minst aangename en maar wel de realiteit, het maakt je niet tot de ouder die je wilt zijn voor je kinderen. “Nu niet!”, “Ik heb te veel aan mijn hoofd!”, besef dat elke ouder dit weleens naar het hoofd van zijn of haar kroost heeft gesnauwd. Wat je dan weer rot laat voelen omdat je het niet zo bedoelde.


Kortom, als je nog niet doorhad wat een vicieuze cirkel betekende, dan heb je het nu wel duidelijk.


Maar, de grote maar in deze, als je dat beseft dan ben je al een heel eind. Dat geeft hoop. Je hebt de eerste stap van een lange weg al gezet. De reis uit de stress is begonnen. Als je beseft dat de dagelijkse zorgen je stress geven, dan kan je beginnen met het onder woorden te brengen van deze zorgen. Dan kan je benoemen wat ze zijn.


Daardoor kan jij je afvragen:

Waarom heb ik stress?

Wat is daarvan de oorzaak?

Wat zou ik eraan kunnen doen?


Je kan er over praten, zoeken naar informatie op internet. Dan kom je erachter dat je niet de enige bent. Dan besef je dat er dus ook een oplossing moet zijn. De vraag is hoe en waar? Maar je bent al in actie gekomen en op de goede weg (anders was je ook niet op deze site dit aan het lezen). Dan besef je dat je hulp kan vragen. Dat je alleen nog actie moet ondernemen, die eerste stap zetten, dat kan een hindernis zijn. Angst, schaamte, onzekerheid…


Maar besef dan ook dat je de eerste stap al hebt genomen: je beseft wat het probleem is en dat het opgelost kan worden want je bent op deze site.


Auke VanderHoek

Nufocus - budgetcoaching


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page