top of page

Niet de schijn ophouden maar wel het werkritme behouden

Updated: Oct 9, 2023


Kantoormensen lopen naar het kantoor
Werknemers lopen terug naar kantoor in een herfst namiddag. Niet de schone schijn op maar wel het werkritme behouden bij baanverlies en ontslag. Foto: ©Auke VanderHoek - Woord en Beeld

Blijf in het werkritme. Ook als je neergeslagen voelt door baanverlies. Het overkomt iedereen eens een keer. Zonder werk komen te zitten. Of het nou wel of niet je eigen schuld was of dat je jaren van goed functioneren weg bent gesaneerd. Ontslagen worden, je baan verliezen, het doet echt wel wat met je. Het is een flinke optater voor je zelfvertrouwen en je zelfwaardering. Uit je werk haalde je een inkomen dat nu wegvalt maar ook een deel van je indentiteit. Je hebt een beroep en je doet er toe.


Terug in het zadel, op naar een nieuwe baan

En wat nu? Je moet weer terug in het zadel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Overal heerst personeelstekort maar de meeste zijn niet meteen aangenomen. Het is een van de vele contradicties in het leven. Maar ga niet bij de pakken neer zitten. Ja, neem even je rust. Even verwerken wat je overkomen is. Even goed je gal spuwen op een veilige besloten plek' stoom afblazen. Maar dan weer door, je moet weer terug in een zadel.


Wees eerlijk tegen jezelf

Blijf in het ritme. Niet om de schone schijn op te houden voor de buren of familie. Elke dag weer met je lunchbox, je bammetjes, mee naar het werk… dat je niet meer hebt en dan aan het eind van de dag net doen alsof je terugkomt van het werk. Nee, dat is de schijn ophouden en dat is liegen tegen hen die het meest om je geven en op jou rekenen. En het is ook liegen tegen jezelf. Moet je niet doen.


Goede levensles voor partner en kinderen

Je verdient het om eerlijk tegen jezelf en je partner te zijn. Shit happens en overkomt iedereen. Beter deel je je frustraties en praat je er (met iemand) over en laat je zien dat je na het vallen weer opstaat. Stof afslaat en weer doorgaat. Dat is ook een goede levensles voor je partner en je kinderen. Voorbeeld doet volgen. "Ja, ook ik als jouw stoere partner, of als stoere ouder, val wel eens en heb met tegenslag te maken. Maar ik sta ook weer op en ga er weer tegenaan."


Zogezegd, het leven gaat niet over rozen. Of juist wel, het leven is mooi, maar je staat inderdaad zo nu en dan in de doornen van al die rozen.

Dus je accepteert dat je even geen werk meer hebt waarvoor je het huis uit moet. Maar respecteer jezelf en blijf in het ritme. Blijf 's ochtends opstaan. Kleedt je aan alsof je naar het werk gaat. Je hebt nu wel meer tijd om de andere gezinsleden te helpen bij hun ochtend routine. Zie dat als een kans voor even extra qualiy-time (voordat je het weet moet je weer de hele dag rennen voor de baas). En ga daarna zelf even een half uur de deur uit.


Frisse lucht en dagelijkse beweging

Een blokje om door de wijk te voet of met de fiets. Dan heb je meteen een halfuur bewegen, frisse lucht en daglicht te pakken. Heb je even je hoofd kunnen door laten waaien. Heb je het hoofd even de tijd gegeven om gedachten te verwerken en tot inzichten te komen.


Doe wat je moet doen

Dan kom daarna thuis en ga je aan je uitdagingen zitten. De dingen doen die moeten. Alle administratie en verplichtingen voor het UWV. Samen met Nufocus budgetcoaching de inkomsten en uitgaven plannen. Voor nieuw werk vacaturen zoeken en uitpluizen. Sollicitatie- en motivatiebrieven schrijven en versturen.


Thuiskomen en ontspannen

En aan het het eind van de middag is het ook klaar met je werkzaamheden, rond je af en is het tijd om 'weer naar huis te gaan'. Je ruimt je werkplek op, misschien even nog een blokje om de wijk, en maakt weer ruimte voor je sociale leven, je partner of het gezinsleven. (Wederom even de kans voor extra qualiy-time.) en voor ontspanning.


Je baan kwijt, niet jezelf kwijt

Houd niet de schijn op maar blijf in het ritme. Je bent misschien even je werk kwijt en je zelfvertrouwen en je gevoel van zelfwaarden hebben een optater gekregen. Maar je bent niet kwijt wat jou maakt tot wie je bent door wat je allemaal kan. En wat jij voor een ander, nieuwe werkgever, kan betekenen.


Auke VanderHoek

Nufocus budgetcoaching

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page